Släng inte ditt kaffesump, titta här!

Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe av alla i världen. I snitt dricker varje invånare runt 157 liter kaffe om året vilket är 3,5 koppar om dagen. Detta innebär att vi får mängder med kaffesump som va slänger i soptunnan utan att tänka. Jag ska nu ge er 12 andra alternativ där ni kan ta till vara på ert kaffesump på bästa sätt!
 
1. "Salta" isiga gångar.
Kaffesumpen fungerar jättebra för att sanda en isig gångväg och syran i kaffesumpen får isen att smälta. Dessutom påverkar kaffesumpen inte miljön på ett negativt sätt. Dock krävs det nog ganska mycket.
2. Tar bort dålig lukt.
Torka först kaffesumpen, lägg in den på en bakplåt i ugnen för att snabba på processen. Ställ sedan en skål med kaffesumpen i kylskåpet, ett rum eller toalett för att neutralisera lukten i utrymmet.
3. Håll katter borta.
Strö kaffesump och apelsinskal i rabatterna runt huset för att hålla katterna borta.
4. Ta bort repor i trämöbler.
Blanda kaffesump med en matsked olivolja. Smeta ut smörjan och låt sitta i ett ta. När du torkar bort geggan ska repan vara borta.
5. Ta bort djurlöss.
Efter att du har duschat djuret, smeta in 1 till 2 koppar av kaffesump in i pälsen innan du sköljer ut det. Det dödar alla typer av löss och gör pälsen silkeslen.
6. Rengör svårdiskade kastruller.
Ta lite kaffesump på en trasa och gnugga in i kastrullen utrymme. Se bara till att det inte är ett material som tappar färg lätt, som keramik. 
7. Slipp illaluktande händer.
När man hackar vitlök, eller liknande, kan lukten sätta sig fast i huden och under naglarna på dina händer. Har du en skål med kaffesump under diskhon kan du använda det som ett sätt att neutralisera doften på dina händer igen.
8. Slipp askdammet.
Om du strör kaffesump över askan i din spis kommer det hindra att askan sprider sig. Det gör det lättare att sopa ihop.
9. Ge dina trä-möbler en antiklook. 
VIll du göra så dina möbler ser mer antika ut kan du använda den här tekniken plus lite kaffesump.
10. Rensa avloppet.
Med kaffesump, vatten och lite diskmedel kan du rengöra ditt avlopp. Häll i kaffesumpen, tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten i toaletten till exempel och spola. Det kommer rena dina rör.
11. Få färggrannare blommor.
Om du strör kaffesump i jorden blad dina blommor kommer du minska pH-värdet i jorden. Detta kommer göra att blommorna blir mer färggranna. Gör du det inomhus kommer detta även fräscha upp doften i rummet.
12. Öka skörden.
Sniglar, myror och så vidare, gillar inte syran som finns i kaffesumpen och detta kommer göra att dom håller sig borta.
 
Ifall ni testar något av detta, hör gärna av er och berätta ifall det funkade! Jag ska själv testa några av dom. Till exempel att strö lite kaffesump i blomkrukorna, rensa avloppen och för att slippa illaluktande händer!
1
maria

bra tips......