10 matvaror du inte ska förvara i kylen

1. Tomater.
Tomater tappar smaken och den kalla temperaturen gör att mognadsprocessen stannar upp. Dessutom gör kylan att tomaterna blir mjöliga.
2. Basilika.
Basilika vissnar fortare när den står i kylskåpet. Den tar även upp smaken av de maträtter som ligger runt omkring den.
3. Potatis.
Potatisens stärkelse förvandlas till socker mycket snabbare i kylen och gör den mjölig. Potatis ska förvaras svalt men inte kallt.
4. Lök.
I kylskåpet blir löken mjuk och mjölig. Precis som potatisen ska den förvaras svalt och torrt. Men inte tillsammans! Tillsammans blir de snabbt tåliga.
5. Avokado.
Avokadon mognar inte i kylskåpet. Men ifall du har en avokado som du inte ska äta på ett tag kan du förvara den i kylskåpet eftersom den då kommer hålla längre.
6. Vitlök.
Vitlöken börjar gro ifall den ligger i kylen. Den kan också bli mjölig. Den ska också förvaras svalt och torrt istället.
7. Bröd.
Kylskåpet kommer göra ditt bröd torrt. Förvara den rumstempererat eller i frysen. ifall du ska frysa in brödet ska du se till att förpacka den noga, då behåller brödet sin saftighet.
8. Olivolja.
Olivolja kondenserar och får en smörliknande konsistens. Ställ den på en svalt och mörk plats.
9. Kaffe.
Kaffet förlorar sin smak i kylskåpet, och drar till sig andra lukter och smaker. Kaffe ska förvaras mörkt och svalt men du kan också frysa in det.
10. Honung.
I kylskåpet kan honungen kristalliseras. Den håller mycket bra i rumstempererat. 
 
 
1

Bästa tipset för att inte försova sig!

Är det fler än jag som är morgontrötta? Jag är extremt morgontrött och ifall någon frågar mig är sängen aldrig så skön som på morgonen. Jag sover alltid som bäst när jag ska upp tidigt och jag har testat alla knep för att komma upp och iväg men ingenting har fungerat. Mitt "vakna-jag" har vart i ständig kamp för att överlista mitt "trötta-jag" i flera år och vi har testat allt. Jag kan nu meddela att jag har överlistat mig själv! Jag tänkte nu dela med mig av mitt bästa tips som gör det intill omöjligt att försova sig!
 
Det här med att ställa många larm och lägga mobilen på andra sidan rummet fungerar inte på mig. Jag kan inte lura mig själv på morgonen. När klockan ringer och jag blir tvungen att tassa genom det kalla rummet, plockar jag helt enkelt med mig mobilen tillbaka till sängen igen. Man kan väl tycka att jag borde låta den ligga kvar så jag blir tvungen att gå upp ur sängen en gång till när nästa larm ringer, men nej! När jag vaknar med mobilen i sängen, flera timmar efter att larmet har gått, blir jag lika frustrerad på mig själv varje gång när jag inser att jag både gått och hämtat mobilen och stängt av alla larmen utan att jag ens vart medveten om det. Jag kommer inte ihåg det för jag sov! Känner någon igen sig? 
 
Jag tänkte nu dela med mig av mitt lilla knep som jag har använt mig av de senaste åren. Det är väldigt enkelt och går absolut inte att förbise på morgonen när man hellre ligger kvar i sängen för att sova vidare. Det fungerar bättre än en irriternande väckarklocka kan jag lova. Det jag gör för att komma upp och iväg på morgonen, förutom att ställa hundratals larm, är att dricka jätte mycket vatten på kvällen innan jag går och lägger mig så att jag helt säkert kommer vakna och vara tvungen att gå upp! Det absolut bästa är att oavsett hur trött man är så går det inte att ligga kvar i sängen och slappna av ifall det känns som att kissblåsan ska explodera. 
 
Vilket är ditt bästa tips? 
Petra
1

Släng inte ditt kaffesump, titta här!

Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe av alla i världen. I snitt dricker varje invånare runt 157 liter kaffe om året vilket är 3,5 koppar om dagen. Detta innebär att vi får mängder med kaffesump som va slänger i soptunnan utan att tänka. Jag ska nu ge er 12 andra alternativ där ni kan ta till vara på ert kaffesump på bästa sätt!
 
1. "Salta" isiga gångar.
Kaffesumpen fungerar jättebra för att sanda en isig gångväg och syran i kaffesumpen får isen att smälta. Dessutom påverkar kaffesumpen inte miljön på ett negativt sätt. Dock krävs det nog ganska mycket.
2. Tar bort dålig lukt.
Torka först kaffesumpen, lägg in den på en bakplåt i ugnen för att snabba på processen. Ställ sedan en skål med kaffesumpen i kylskåpet, ett rum eller toalett för att neutralisera lukten i utrymmet.
3. Håll katter borta.
Strö kaffesump och apelsinskal i rabatterna runt huset för att hålla katterna borta.
4. Ta bort repor i trämöbler.
Blanda kaffesump med en matsked olivolja. Smeta ut smörjan och låt sitta i ett ta. När du torkar bort geggan ska repan vara borta.
5. Ta bort djurlöss.
Efter att du har duschat djuret, smeta in 1 till 2 koppar av kaffesump in i pälsen innan du sköljer ut det. Det dödar alla typer av löss och gör pälsen silkeslen.
6. Rengör svårdiskade kastruller.
Ta lite kaffesump på en trasa och gnugga in i kastrullen utrymme. Se bara till att det inte är ett material som tappar färg lätt, som keramik. 
7. Slipp illaluktande händer.
När man hackar vitlök, eller liknande, kan lukten sätta sig fast i huden och under naglarna på dina händer. Har du en skål med kaffesump under diskhon kan du använda det som ett sätt att neutralisera doften på dina händer igen.
8. Slipp askdammet.
Om du strör kaffesump över askan i din spis kommer det hindra att askan sprider sig. Det gör det lättare att sopa ihop.
9. Ge dina trä-möbler en antiklook. 
VIll du göra så dina möbler ser mer antika ut kan du använda den här tekniken plus lite kaffesump.
10. Rensa avloppet.
Med kaffesump, vatten och lite diskmedel kan du rengöra ditt avlopp. Häll i kaffesumpen, tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten i toaletten till exempel och spola. Det kommer rena dina rör.
11. Få färggrannare blommor.
Om du strör kaffesump i jorden blad dina blommor kommer du minska pH-värdet i jorden. Detta kommer göra att blommorna blir mer färggranna. Gör du det inomhus kommer detta även fräscha upp doften i rummet.
12. Öka skörden.
Sniglar, myror och så vidare, gillar inte syran som finns i kaffesumpen och detta kommer göra att dom håller sig borta.
 
Ifall ni testar något av detta, hör gärna av er och berätta ifall det funkade! Jag ska själv testa några av dom. Till exempel att strö lite kaffesump i blomkrukorna, rensa avloppen och för att slippa illaluktande händer!
1